FREE SHIPPING on orders above 30,000 Ft

Gyertya alapanyag - mérleg

Gyertya alapanyag - mérleg
Gyertya  készítés előtt ellenőrizzük, hogy kéznél van-e minden alapanyag és a gyertya készítéséhez szükséges eszköz.
A mérleg a többi gyertya készítéshez szükséges eszközhöz hasonlóan nem kifejezetten gyertya alapanyag, hiszen nem egyike a gyertyát alkotó összetevőknek.
A meglévő összes szükséges gyertya alapnyag mellett lehetőleg szerezzünk be egy kis térfogatú / súlyú anyagok mérésére alkalmas mérleget.
Az interneten találhatunk különböző "recepteket" gyertya készítéséhez, ahol a  gyertya alapanyag kimérését evőkanállal ajánlják, illetve néhol cseppenként való adagolást javasolnak. Valószínűleg így is elkészíthetjük a gyertyát, de az is nagyon valószínű, hogy nem fog tökéletesen égni a nagyjából kimért gyertya alapanyag felhasználásával készült kézműves termékünk.
Miért van szükségünk a mérlegre? 
 
Először is a választott tégely mérete / űrtartalma fogja meghatározni, a felhasználandó szójaviasz mennyiségét. Ezt mindenképp ki kell mérnünk, és valljuk be őszintén szójaviaszt kanalazva, nem fogunk tudni pontosan kimérni.
Egy kis segítség, hogy mekkora mennyiségre lesz szükségünk a tégely űrtartalmához képest.
A legtöbb viasz átlagosan körülbelül 86%-a a víz sűrűségének. 
Ha például egy 100ml űrtartalmú tégelyben készítjük el kézműves gyertyánkat, 100x0,86 gramm, vagyis 86 gramm viaszra lesz szükségünk.
Egy 180ml űrtartalmú  tégely esetén ugyanez a képlet így néz ki: 180x0,86, azaz 154,8 gramm viaszt kell felhasználnunk.
A képletet javasolt leelenőrizni egy kisebb tégelyt felhasználva, ezt aztán újra lehet olvasztani és tökéletesíteni a képletet a saját igényünknek megfelelően, hiszen ezt az is befolyásolja, hogy a tégelyt milyen magasan szeretnénk megtölteni.
Az illatolaj kimérése
 
A másik gyertya alapanyag amit fontos pontosan kimérni, az illatolaj. Az illattal nagyon körültekintően kell bánnunk, kezdve a megfelelő illatolaj kiválasztásával, amely megfelelő gyertya készítéséhez, és persze nem utolsó sorban nekünk is tetszik, ügyelnünk kell, arra, hogy milyen hőmérsékleten adjuk hozzá a viaszhoz, meddig keverjük, hogyan keverjük, és milyen hőmérsékleten töltjük majd az olvadt, illatos viaszt a tégelybe mind befolyásolják, majd, hogy az illatgyertya illata mennyire lesz intenzív.
Következő blogunkban kitérünk majd a gyertya illatolaj tartalmának kiszámítására is.
 
Egyéb hozzáadott gyertya alapanyag
 
Gyertyánkat egyedivé tehetjük színezékkel, csillámporral és egyéb dekoratív elemekkel is. A gyertya színezőt pontosan kell kimérni. 
A gyertya festék egy olyan gyertya alapanyag, amit ha nem mérünk ki pontosan és túl sok kerül belőle a gyertyába, a végeredmény nem csupán egy sokkal intenzívebb színű gyertya lesz, amivel akár még elégedettek is lennénk, de a gyertya égési minőségét is befolyásolhatja, negatív irányban.
 
Gyertya alapanyag amit nem kell lemérni
 
A kanóc egy egészen más műfaj, egy olyan gyertya alapanyag melyet nem kell a mérlegre ráhelyezni. Bár ez teljesen mégsem igaz. Ha biztosan szeretnénk tudni, hogy mekkora a töltő súlya az ekészült kézműves gyertyánknak, mérjük le közvetlenül öntés előtt a tégelyt, amiben már benne van a kanóc a kanóc matricával, és esetlegesen a kanóc tartóval együtt. 
Aztán mérjük le a már viasszal megtöltött tégelyt, és a két értéket vonjuk ki egymásból. Így pontosan megkapjuk majd, a viasz és illatolaj tömegét. Ez az eredmény lesz a gyertyánk töltősúlya. 
Természetesen ezt csak egy pontosan értékeket mutató mérleg segítéségével tehetjük meg.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

What are you looking for?

Your cart