FREE SHIPPING on orders above 30,000 Ft

Gyertya Alapanyag- Kanóc 

Gyertya Alapanyag- Kanóc 

Az egyik legfontosabb gyertya alapanyag a kanóc
Mire való a gyertya kanóc? Amint azt már előző blogunkban kifejtettük, a kanóc a gyertya lelke. Mit jelent ez?

Amikor meggyújtunk egy gyertyát a viasz a kanóc alja körül megolvad. A kapilláris hatás révén ez a folyékony forró viasz folyamatosan felszívódik a kanóc tetejére. A láng hője a viaszt forró gázzá alakítja (más néven elpárologtatja), és elkezdi lebontani a viaszt hidrogén- és oxigénmolekulákká.

Az, hogy hogyan ég az elkészített gyertya függ a használt viasztól, tégelytől, az illatolaj minőségétől és mennyiségétől, és mindenekelőtt az égést biztosító kanóctól. A kanóc feladata, hogy táplálja gyertyánk lángját!

Az ideális kanóc kiválasztásához olvassunk minél több javaslatot, ajánlást a kanócokkal kapcsolatban. Döntsük el, hogy papír, pamut vagy esetleg fa kanócot szeretnénk használni. Ha ezt eldöntöttük, válasszuk ki a tégelyt, a viaszt, és az illatot és mindezek figyelembe vételével válasszuk ki a megfelelő kanócot.
A kanóc mérete a felhasználni kívánt tégely átmérőjétől függ. Az áruházban ahol megvásároljuk a kanócot, minden bizonnyal fel lesz tüntetve, hogy azt milyen átmérőjű tégelyhez javasolják felhasználni. A méret táblázatban feltüntett méretek, általában fedik egymást, ez azt jelenti, hogy nem fogunk pontos ajánlást kapni. Ki kell próbálnunk legalább két méretet, de lehet, hogy sokkal tovább fog tartani amíg megtaláljuk az igazit. Saját tapasztalatom alapján biztosan állíthatom, hogy gyertyát készíteni könnyű, de a tökéletes gyertyát elkészíteni már nem ilyen egyszerű.
Ahhoz, hogy az elkészült gyertyával elégedettek legyünk, az összes felhasznált gyertya alapanyag fontos szerepet játszik.

Következzen most, néhány kanóc típus, hogy egy kicsit jobban megismerjük a választékot

Lapos kanóc: Ezek a lapos fonott vagy kötött kanócok, amelyek általában három szálkötegből készülnek, nagyon egyenletesen égnek, és a lángban felkunkorodnak az önmetsző hatás érdekében. Ezek a leggyakrabban használt kanócok, és gyakran megtalálhatók a kúpos és oszlopos gyertyákban.

Szögletes formájú kanócok: Ezek a fonott vagy kötött kanócok is felkunkorodnak a lángban, de lekerekítettebbek és kicsit robusztusabbak, mint a lapos kanócok. Jól teljesítenek a méhviasz gyetya készítésénél, és segíthetnek megakadályozni a kanóc eltömődését, amely bizonyos típusú viaszkészítményeknél, pigmenteknél vagy illatanyagoknál előfordulhat.

"Maggal" készült kanóc: Fonott vagy kötött, erősítú szállal rendelkező kanóc, aminek feladata, hogy égés közben egyenesen vagy függőlegesen tartsák a kanócot. Kerek keresztmetszetűek, és a különböző maganyagok használata számos merevségi hatást biztosít. A kanóc legelterjedtebb maganyaga a pamut, papír, cink vagy ón.
Ne válasszunk cink vagy ón tartalmú kanócot,  az égés közben felszabaduló toxikus anyagok elkerülése miatt! Ez a gyertya alapanyag ne szerepeljen a listánkon.

Fa kanócok: A fából készült kanócok az elmúlt években népszerűvé váltak az általuk létrehozott vizuális esztétika és az általuk keltett lágy recsegő hang miatt. A fa kanócok egyrétegű, többrétegű, ívelt és dekoratív alakú kanócként kaphatók 100% fából, félfából, rostos anyagból vagy pamut és fa kombinációjából készülhetnek. Egy nagyon népszerű gyertya alapanyag.

Különleges kanócok: Ezeket a kanócokat kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljenek egyes gyertyák égési jellemzőinek, mint például az olajlámpák és a rovarriasztó gyertyák.
A nagy átmérőjű kanócok általában nagyobb lángot, nagyobb olvadt viaszt / viaszmedencét eredményeznek, és a gyertya gyorsabban ég.

A legtöbb kiváló minőségű kanóc fonott, fonott vagy kötött szálakból készül, hogy elősegítse a lassú és egyenletes égést. A csavart kanócok általában gyengébb minőségűek, mint a fonott vagy kötött kanócok. Sokkal gyorsabban égnek, mert laza felépítésük lehetővé teszi, hogy több tüzelőanyag gyorsan elérje a lángot. A csavart kanócok azonban tökéletesen megfelelnek például a születésnapi gyertyákhoz.

Nálunk a http://www.candlehouse.hu webáruházban többféle előviaszolt talpalt kanócból válogathatsz, teszetleheted őket amíg megtalálod a neked leginkább megfelelőt, a TE gyertyádban legjobban teljesítőt.

Egyik legkedveltebb kanócunk a Wedo eco gyertya kanóc - leggyakrabban választot gyertya alapanyag.
Egy lapos, mag nélküli kanóc. A kanóc tiszta pamutból és vékony papírszálakból készült, amelyek egymásba fonódnak a stabilabb és egyenletesebb égés érdekében; speciálisan kezelt papírszálakból áll, amelyek biztosítják a kanóc szabályozott felkunkorodását. Mind a paraffin, mind a növényi viaszokhoz alkalmas, ez a kanóc elég robusztus ahhoz, hogy megbirkózzon a parfümök és festékek nagy koncentrációjával.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

What are you looking for?

Your cart